vaka » 21 жовтня 2006, 00:43
багато років роблю домашні вина з різних ягід.з синього винограду також.робота марудна,але результат гарний.вино мае грати,але слідкуй,щоб піною не забило трубку,не зірвало кришку і.т.д. і до бутля не попадало повітря.з повітрям робиться виноградний уксус.щоб процес йшов не так швидко(краще повільніше) треба охолодити бутль.наприклад на вікно під відкриту кватирку.світла можна не боятися.є рецепти приготування вина на світлі. вино буде готове,коли повністю переграє і очиститься(в середньму це 8-10днів).тоді треба відцідити .але не через марлю,а трубкою.а після цьго в холод на місяць(після цього його можна буде вважати молодим вином).за цей час в холоді вино доочиститься ще раз.тоді можна починати дегустувати.до речі,перед подачею на стіл можна покращувати смакові якості додаючи воду,цукор,спирт,прянощі(гвоздіка,перець...).вино в чистому вигляді може здатись занадто концентрованим.