irma » 13 лютого 2010, 16:46
У мене такі доповнення (з всіма попередніми постами згідна):
- відмінити зовсім написання творів після 4-5кл. Хіба залишити вільну тему.
Навіть будучи в школі глибоко гуманітарною дитиною і маючи прекрасну вчительку з мови і літератури, твори писати завжди було ненависною мукою. При тому, що я їх дійсно творила, а не списувала, як це прийнято тепер. Всі ж прекрасно знають, як пишуться ті нещасні творіння (особливо характеристики героїв розжованих до нехочу творів) - беруться "Збірники готових творів", дещо міняються місцями речення (те саме з інтернету) і здається.... Кому воно треба, що в даному випадку оцінюється - вміння списати?
Категорично проти творів для учнів, що вибрали математичний профіль. Тут "ноу комментс"...
- Література і читання книг потрібне, бо людина, що не читає просто тупіє, у неї навіть запас слів критично зменшується (хоча, читаючи декого з укрсучліт можна такими "перлами" збагатитися! Але це окрема розмова про наших письменників). Проблема в тому, що нав'язується загальноприйняте (ким?) бачення образів головних героїв, теми, висновків. Ніякої свободи сприйняття твору....
- фізкультура: вже, слава Богу, відмінили радянські нормативи.... бо ж діти почали вмирати на уроках. Тепер, до речі, в класі моєї дитини лише 5-6 дітей - це основна група, всі інші - спец (не здають нормативи, а виконують все так само). Отак...
- малювання, співи - факультативи з обов'язковим відвідуванням, але без оцінювання. Тут грає роль чи є у дитини здібності.
- взагалі не розумію суті і змісту переходу до 12-річного терміну навчання. Тоді, коли це вводили, то пояснювали, що це з метою розвантажити дітей, для полегшення їхнього навчання.... І де ж те полегшення - по 7 уроків кожен день! (8 кл). Дитина приходить додому о 15.00... Якому професору з освіти це було потрібно і для чого?!
- так само не розумію репетиторства в підготовці дітей до школи. Це вже повинен у школу йти мало не вундеркінд - вміти читати, писати і т.д..... Що вчителю в 1 кл. робити з такими розумними? А можливості і умови не у всіх дітей однакові. От і виходить потім, що одні розумні і скучають на уроках, а інші тільки-но знайомляться з буквами...
У нас раніше взагалі репетиторства не було - і нічого, повиростали розумними.
Теперішні ж - навіть прізвище своє не можуть в 11-12 кл. написати без помилок.....
(не всі звичайно, але чомусь є така сумна тенденція....)
- олімпіади - тільки за бажанням учня!!! Саме так записано і в положенні про олімпіади, але на практиці це виливається у заставляння, залякування вчителя знизити оцінку чи змінити ставлення, або навпаки - "солодкий пряник": підеш, то поставлю 12 балів.
Ворогів я закидаю квітами – у труні. Сальвадор Далі