Шановні модератори, можливо, для хліба (який всьому голова!) варто завести окрему тему? Пельмені уважили - у них окрема тема є...
Ось оригінал рецепту по якому я пекла чорний хліб: (Але! Рецепт треба трохи міняти, бо були проблеми)
"Пиво темное (чем темнее и нефильтрованнее, тем лучше) – 200мл.
Вода - 75 мл
Масло растительное – 1 ст. ложка
Заварка (крепкая, можно горячую) - 75 мл.
Мука пшеничная - 2 чашки (чашка – 230 мл.)
Мука ржаная - 1,5 чашки + 4 ст. ложки
Сахар – 1 ст. ложка
Соль - 1,5 ч. ложка
Кофе растворимый - 1 ч. ложка
Какао - 1 ч. ложка
Сухое молоко - 2 ст. ложка
Дрожжи - 1,5 ч. ложка
Кориандр (или тмин) - 1 ст. ложка
Приготовление:
Режим – «ржаной хлеб». После первого замеса, может быть, понадобится добавить чуть-чуть муки, если тесто получается жидким. Это зависит от сорта и качества пива."
Мої зауваження до рецепту:Пиво я брала "Біла ніч" темне, нефільтроване.
Взагалі, тут забагато рідини (в сумі), бо заміс получився рідким, навіть не робився колобок.
Я швиденько досипала висівки (колобок утворився, але після розстоювання тісто знову попливло!).
Отже воду (75мл) можна взагалі не додавати!
А пшеничної муки більше сипати. Приблизно на пів-стакана (і досипати по ложці, якщо не буде міситись колобок).
Тісто моє добре виросло, але в кінці вершок трохи опустився. Не знаю чому.....
Замість заварки чаю я б дала натуральну гарячу міцну каву(75мл). Я додавала каву в гранулах (1ч.л.) і видно на фотці, що не дуже добре вони розчинились.
Режим "французький хліб", здається, другий (3год, 40хв).
На смак був добрий, трохи клейкий, але я такий люблю.
Ось такі доповнення.
Взагалі, зрозуміла таку річ - важливо "прочуВствовать" свою хлібопічку, добре орієнтуватись в складі рецептури, вміти швидко виправити ситуацію, якщо не замішується колобок. А ще ж мука буває з різним вмістом клейковини, різної "бурхливості" дріжджі і куча ньюансів...