Мука: 350-400 грам (пшенична, вищий сорт)
Молоко тепле: 100 грам
Вода тепла: 80 грам
Яйце: 1 штука
Масло вершкове: 30 грам
Дріжджі свіжі – 15 грам
Цукор: 1 столова ложка
Сіль: 8 грам
Для начинки:
Грудинка чи бекон: 100-150 грам
Оливки: 60-80 грам
Дріжджі засипаємо цукром, розтираємо, розчиняємо в воді, додаємо молоко, просіюємо туди муку, змішану з сіллю, додаємо розтоплене вершкове масло, 1 яйце. Замішуємо тісто (я місила в комбайні десь 7 хвилин, руками трошки довше). Залишаємо тісто сходити в теплому місці десь на 1,5-2 години, поки в 2 раза не збільшиться.
Ріжемо начинку (оливки та м”ясо на дрібні шматочки.
Розкатуємо тісто на прямокутник, розміром 30х35 см, змащуємо взбитим в піну яйцем, розмоділяємо начинку рівномірно по тісту, складаємо прямокутник в 3 рази. Потім ріжемо вздовж, та на дрібні куски 12-16 штук. Вийде десь отак:
Викладуємо шматочки в форму в довільному порядку, хаотично (форму перед вживанням змастити олією). Залишити сходити на 30-45 хвилин, прикривши рушником, щоб не сохло. Перед тим, як ставити в духовку – змастити верх залишками яйця. Хліб печеться при температурі 200 градусів десь 40 хвилин.
Перший раз в мене вийшов такий хлібець:
Через пару днів виклавши шматочки по іншому хлібець вийшов кращий. Начинку можна міняти та варіювати, додавати часник, спеції, твердий сир.
