Місце спілкування ковельчан (і не тільки)
Сподобався форум - постав +1 
Сьогодні: 19 жовтня 2017, 23:11

Часовий пояс UTC + 3 годин




Створити нову тему Відповісти  [ 14 повідомлень ] 
Автор Повідомлення
 Тема повідомлення: Оцет домашній
ПовідомленняДодано: 26 березня 2013, 13:17 
Офлайн

З нами з: 11 вересня 2012, 20:35
Повідомлення: 18
Звідки: Ковель
Подякував (ла): 0 разів.
Подякували: 0 разів.
Підкажіть, будь ласка, як можна приготувати натуральний і корисний яблучний, виноградний чи ін. оцет в домашніх умовах. Можливо хтось вже готував і знає "перевірені" рецепти.


Догори
 Профіль  
 
 Тема повідомлення: Re: Оцет домашній
ПовідомленняДодано: 26 березня 2013, 19:08 
Офлайн
Аватар користувача

З нами з: 18 грудня 2003, 18:49
Повідомлення: 5287
Звідки: Бабруйск
Подякував (ла): 34 разів.
Подякували: 129 разів.
Район міста: Королівськмаш
Приготувати не проблема. Але поставлене питання буде актуальне десь місяців за 5-6.

_________________
Боже! Взглянся на Україну! На землю, на люд. Виведи народ з блуду та дай розум і терпіння!


Догори
 Профіль  
 
 Тема повідомлення: Re: Оцет домашній
ПовідомленняДодано: 26 березня 2013, 19:31 
Офлайн
Аватар користувача

З нами з: 15 грудня 2003, 00:17
Повідомлення: 2964
Звідки: Ковель
Подякував (ла): 25 разів.
Подякували: 69 разів.
Район міста: Черьомушки
Я перший раз сама це зробила минулого вересня.
Рецепти брала з інтернету, вибрала той, що без дріжджів, а сестра робила з ними (була проблема, коли це все піднялося і почало вилазити з відра).
Я лише боялася, щоб мошку цей процес не привабив, бо ж усе стояло у відрі на кухні (в теплі).
Відро зав'язувала зверху марлею у кілька шарів, мошки майже не було. Кілька разів на день все треба помішувати, бо яблучний жмих підіймається вверх. Загалом процес не обтяжливий. Зате тепер маю баааагато натюр-оцту.

_________________
Ворогів я закидаю квітами – у труні. Сальвадор Далі


Догори
 Профіль  
 
 Тема повідомлення: Re: Оцет домашній
ПовідомленняДодано: 26 березня 2013, 22:23 
Офлайн

З нами з: 11 вересня 2012, 20:35
Повідомлення: 18
Звідки: Ковель
Подякував (ла): 0 разів.
Подякували: 0 разів.
Я теж минулого серпня зробила пробну норму оцту яблучного, по рецепту зі старого кулінарного журналу.
1 кг яблук (я брала шкірку і огризок, коли робила варення, писали що так теж можна)
1 літр кип'яченої води
250 гр. цукру.
Яблука промити. В стерилізовану банку з широким горлом всипати порізані яблука. Залити їх кип'яченою водою з розбавленим в ній цукром. Горловину банки закрити марлею в 3-4 слоя. Поставити на світло, але щоб на банку не попадали прямі сонячні промені.
10 днів проходить процес бродіння. Потім рідину відцідити, віджати і знову поставити на 1 місяць для утворення оцту.
Як тільки рідина стала світлою - значить оцет готовий . Відфільтрувати і розлити в бутилки, зберігати такий оцет можна декілька років.[/color]
Я довго думала куди поставити свій оцет (щоб і сонце не потрапляло і світло було) :smu:sche_nie: , поставила на підвіконні в північній кімнаті будинку... відцідила і віджала десь через 3 тижні (забула про нього) В кінці-кінців рідина в мене НЕ СТАЛА СВІТЛОЮ (не розумію чому) :sh_ok: І з процесом відфільтрування я теж, напевне, незнайома. :-( - просто процідила через марлю (знову через 2 місяці). Зараз цей мутний оцет стоїть в кухні, покрився якоюсь плівкою, незвично пахне (чи він і має пахнути не так як магазинний оцет). В чому моя найбільша помилка?


Догори
 Профіль  
 
 Тема повідомлення: Re: Оцет домашній
ПовідомленняДодано: 26 березня 2013, 22:32 
Офлайн

З нами з: 11 вересня 2012, 20:35
Повідомлення: 18
Звідки: Ковель
Подякував (ла): 0 разів.
Подякували: 0 разів.
Підняла це питання зараз, бо маю багато вільного часу. :-): :du_ma_et: Маємо дома садок і власний виноград, тому хотілося б також навчитися робити оцет виноградний. З детальним розясненням, бо ж як починаю щось робити, стільки питань виникає... :hi_hi_hi: :smu:sche_nie:


Догори
 Профіль  
 
 Тема повідомлення: Re: Оцет домашній
ПовідомленняДодано: 28 березня 2013, 18:14 
Офлайн
Аватар користувача

З нами з: 15 грудня 2003, 00:17
Повідомлення: 2964
Звідки: Ковель
Подякував (ла): 25 разів.
Подякували: 69 разів.
Район міста: Черьомушки
Знайшла рецепт, по якому робила ябл. оцет:
Пропорції такі: на 800г натертих терткою яблук (з серцевиною) - 1л теплої кип'яченої води, у якій розчиняємо 100г цукру. У мене було ціле відро цього всього.
Стоїть 10 днів (кілька разів на день помішувати). Процідити і ставимо у скляних пляшках (не доливати на 5-7см до вінця) для бродіння (теж під марлею) у темне прохолодне місце.
Тут я помічала, що зверху утворювалась плівка, її я знімала чайною ложкою (у склянках було широке горло).
Через 2 тижні він посвітлів і плівки більше не утворювалось, але був невеликий осад.
Все акуратно перелила в інші пляшки (осад виливала).
Закрила пласт. кришками і так це все добро і стоїть у кладовці дома.
Пишуть, що чим довше він стоїть, то стає кориснішим.

А виноградного оцту мала повний бутель минулого року, коли щось не вийшло зробити вино..... Але все використала!

_________________
Ворогів я закидаю квітами – у труні. Сальвадор Далі


Догори
 Профіль  
 
 Тема повідомлення: Re: Оцет домашній
ПовідомленняДодано: 28 березня 2013, 21:38 
Офлайн
Аватар користувача

З нами з: 18 грудня 2003, 18:49
Повідомлення: 5287
Звідки: Бабруйск
Подякував (ла): 34 разів.
Подякували: 129 разів.
Район міста: Королівськмаш
Може і не в тему але. Домашні продукти типу оцету, томатного соуса, і т.д. це є бомба.
Дуже шаную хорошу, "домашню" олію. За кілька днів до нового року привіз додому в Ковель олійку яку чавили на моїх очах. Смак такої олії - неперевершений. Олія яка пахне "сємєчками" - це непервершено
З.І. Оцет домашній це не проблема. Але робити його потрібно в жовтні-листопаді. І без консервантів він нажаль довго не простоїть.

_________________
Боже! Взглянся на Україну! На землю, на люд. Виведи народ з блуду та дай розум і терпіння!


Догори
 Профіль  
 
 Тема повідомлення: Re: Оцет домашній
ПовідомленняДодано: 28 березня 2013, 21:54 
Офлайн

З нами з: 08 грудня 2011, 17:14
Повідомлення: 212
Подякував (ла): 8 разів.
Подякували: 1 разів.
Дуууже цікаво - а який консервант треба додавати в оцет ???


Догори
 Профіль  
 
 Тема повідомлення: Re: Оцет домашній
ПовідомленняДодано: 28 березня 2013, 22:09 
Офлайн
Аватар користувача

З нами з: 18 грудня 2003, 18:49
Повідомлення: 5287
Звідки: Бабруйск
Подякував (ла): 34 разів.
Подякували: 129 разів.
Район міста: Королівськмаш
26 N написав:
Дуууже цікаво - а який консервант треба додавати в оцет ???

Консервантом може йти наприклад мед. Але наразі оцет - продукт який сам по собі є консервантом. Але є проблема - домашній оцет, як і олія через 1-2 місяці дає досить добре помітний осад.

_________________
Боже! Взглянся на Україну! На землю, на люд. Виведи народ з блуду та дай розум і терпіння!


Догори
 Профіль  
 
 Тема повідомлення: Re: Оцет домашній
ПовідомленняДодано: 28 березня 2013, 22:18 
Офлайн
Аватар користувача

З нами з: 18 грудня 2003, 18:49
Повідомлення: 5287
Звідки: Бабруйск
Подякував (ла): 34 разів.
Подякували: 129 разів.
Район міста: Королівськмаш
Домашній оцет - це непосолоджений виноматеріал. Кілька раз отримував такий продукт просто через те що вчасно не добавив цукру в сусло..

_________________
Боже! Взглянся на Україну! На землю, на люд. Виведи народ з блуду та дай розум і терпіння!


Догори
 Профіль  
 
 Тема повідомлення: Re: Оцет домашній
ПовідомленняДодано: 29 березня 2013, 07:54 
Офлайн

З нами з: 11 вересня 2012, 20:35
Повідомлення: 18
Звідки: Ковель
Подякував (ла): 0 разів.
Подякували: 0 разів.
nekton написав:
Може і не в тему але. Домашні продукти типу оцету, томатного соуса, і т.д. це є бомба.
Дуже шаную хорошу, "домашню" олію. За кілька днів до нового року привіз додому в Ковель олійку яку чавили на моїх очах. Смак такої олії - неперевершений. Олія яка пахне "сємєчками" - це непервершено


+1) якби я могла (чи вміла) готувати олію - теж приготувала б.


Догори
 Профіль  
 
 Тема повідомлення: Re: Оцет домашній
ПовідомленняДодано: 29 березня 2013, 08:39 
Офлайн
Аватар користувача

З нами з: 01 березня 2009, 01:17
Повідомлення: 4082
Звідки: Ковель
Подякував (ла): 16 разів.
Подякували: 181 разів.
Район міста: центр
Вперед назад до натурального господарства !!!

_________________
Ёж - птица гордая... Пока не пнешь - не полетит.
Сеяли разумное, доброе, вечное! — А выросло тупое, злобное и сдохло рано.


Догори
 Профіль  
 
 Тема повідомлення: Re: Оцет домашній
ПовідомленняДодано: 30 березня 2013, 17:56 
Офлайн
Аватар користувача

З нами з: 15 грудня 2003, 00:17
Повідомлення: 2964
Звідки: Ковель
Подякував (ла): 25 разів.
Подякували: 69 разів.
Район міста: Черьомушки
Урожай помідорів минулого року був супер: наморозила міні-помідорчиків (цілими) та перекручених помідорів у невеликих пакетах, що застібаються - в результаті зовсім відмовилась від так званого "кетчупу".

Щодо виноградного оцту, то це дійсно так: коли не вийде вино - вийде оцет!)

_________________
Ворогів я закидаю квітами – у труні. Сальвадор Далі


Догори
 Профіль  
 
 Тема повідомлення: Re: Оцет домашній
ПовідомленняДодано: 13 липня 2017, 23:07 
Офлайн

З нами з: 27 червня 2017, 18:33
Повідомлення: 9
Подякував (ла): 0 разів.
Подякували: 0 разів.
Район міста: Центр
Дуже цікаві рецепти.


Догори
 Профіль  
 
Відображати повідомлення за:  Сортувати за  
Створити нову тему Відповісти  [ 14 повідомлень ] 

Часовий пояс UTC + 3 годин


Хто зараз онлайн

Зараз переглядають цей форум: Немає зареєстрованих користувачів і 2 гостей


Ви не можете створювати нові теми у цьому форумі
Ви не можете відповідати на теми у цьому форумі
Ви не можете редагувати ваші повідомлення у цьому форумі
Ви не можете видаляти ваші повідомлення у цьому форумі
Ви не можете додавати файли у цьому форумі

Знайти:
Вперед:  

Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Український переклад © 2005-2010 Українська підтримка phpBB