Сподобався форум - постав +1

Оцет домашній

продукти, кулінарія, косметика, побут, квітникарство, рукоділля і хавчик

Модератори: AndroVit, Igal, irma

Оцет домашній

Повідомлення Svit1ana » 26 березня 2013, 13:17

Підкажіть, будь ласка, як можна приготувати натуральний і корисний яблучний, виноградний чи ін. оцет в домашніх умовах. Можливо хтось вже готував і знає "перевірені" рецепти.
Svit1ana
 
Повідомлення: 18
З нами з: 11 вересня 2012, 20:35
Звідки: Ковель
Подякував (ла): 0 разів.
Подякували: 0 разів.

Re: Оцет домашній

Повідомлення nekton » 26 березня 2013, 19:08

Приготувати не проблема. Але поставлене питання буде актуальне десь місяців за 5-6.
Боже! Взглянся на Україну! На землю, на люд. Виведи народ з блуду та дай розум і терпіння!
Аватар користувача
nekton
 
Повідомлення: 5289
З нами з: 18 грудня 2003, 18:49
Звідки: Бабруйск
Подякував (ла): 34 разів.
Подякували: 129 разів.
Район міста:

Re: Оцет домашній

Повідомлення irma » 26 березня 2013, 19:31

Я перший раз сама це зробила минулого вересня.
Рецепти брала з інтернету, вибрала той, що без дріжджів, а сестра робила з ними (була проблема, коли це все піднялося і почало вилазити з відра).
Я лише боялася, щоб мошку цей процес не привабив, бо ж усе стояло у відрі на кухні (в теплі).
Відро зав'язувала зверху марлею у кілька шарів, мошки майже не було. Кілька разів на день все треба помішувати, бо яблучний жмих підіймається вверх. Загалом процес не обтяжливий. Зате тепер маю баааагато натюр-оцту.
Ворогів я закидаю квітами – у труні. Сальвадор Далі
Аватар користувача
irma
 
Повідомлення: 2964
З нами з: 15 грудня 2003, 00:17
Звідки: Ковель
Подякував (ла): 25 разів.
Подякували: 69 разів.
Район міста:

Re: Оцет домашній

Повідомлення Svit1ana » 26 березня 2013, 22:23

Я теж минулого серпня зробила пробну норму оцту яблучного, по рецепту зі старого кулінарного журналу.
1 кг яблук (я брала шкірку і огризок, коли робила варення, писали що так теж можна)
1 літр кип'яченої води
250 гр. цукру.
Яблука промити. В стерилізовану банку з широким горлом всипати порізані яблука. Залити їх кип'яченою водою з розбавленим в ній цукром. Горловину банки закрити марлею в 3-4 слоя. Поставити на світло, але щоб на банку не попадали прямі сонячні промені.
10 днів проходить процес бродіння. Потім рідину відцідити, віджати і знову поставити на 1 місяць для утворення оцту.
Як тільки рідина стала світлою - значить оцет готовий . Відфільтрувати і розлити в бутилки, зберігати такий оцет можна декілька років.[/color]
Я довго думала куди поставити свій оцет (щоб і сонце не потрапляло і світло було) :smu:sche_nie: , поставила на підвіконні в північній кімнаті будинку... відцідила і віджала десь через 3 тижні (забула про нього) В кінці-кінців рідина в мене НЕ СТАЛА СВІТЛОЮ (не розумію чому) :sh_ok: І з процесом відфільтрування я теж, напевне, незнайома. :-( - просто процідила через марлю (знову через 2 місяці). Зараз цей мутний оцет стоїть в кухні, покрився якоюсь плівкою, незвично пахне (чи він і має пахнути не так як магазинний оцет). В чому моя найбільша помилка?
Svit1ana
 
Повідомлення: 18
З нами з: 11 вересня 2012, 20:35
Звідки: Ковель
Подякував (ла): 0 разів.
Подякували: 0 разів.

Re: Оцет домашній

Повідомлення Svit1ana » 26 березня 2013, 22:32

Підняла це питання зараз, бо маю багато вільного часу. :-): :du_ma_et: Маємо дома садок і власний виноград, тому хотілося б також навчитися робити оцет виноградний. З детальним розясненням, бо ж як починаю щось робити, стільки питань виникає... :hi_hi_hi: :smu:sche_nie:
Svit1ana
 
Повідомлення: 18
З нами з: 11 вересня 2012, 20:35
Звідки: Ковель
Подякував (ла): 0 разів.
Подякували: 0 разів.

Re: Оцет домашній

Повідомлення irma » 28 березня 2013, 18:14

Знайшла рецепт, по якому робила ябл. оцет:
Пропорції такі: на 800г натертих терткою яблук (з серцевиною) - 1л теплої кип'яченої води, у якій розчиняємо 100г цукру. У мене було ціле відро цього всього.
Стоїть 10 днів (кілька разів на день помішувати). Процідити і ставимо у скляних пляшках (не доливати на 5-7см до вінця) для бродіння (теж під марлею) у темне прохолодне місце.
Тут я помічала, що зверху утворювалась плівка, її я знімала чайною ложкою (у склянках було широке горло).
Через 2 тижні він посвітлів і плівки більше не утворювалось, але був невеликий осад.
Все акуратно перелила в інші пляшки (осад виливала).
Закрила пласт. кришками і так це все добро і стоїть у кладовці дома.
Пишуть, що чим довше він стоїть, то стає кориснішим.

А виноградного оцту мала повний бутель минулого року, коли щось не вийшло зробити вино..... Але все використала!
Ворогів я закидаю квітами – у труні. Сальвадор Далі
Аватар користувача
irma
 
Повідомлення: 2964
З нами з: 15 грудня 2003, 00:17
Звідки: Ковель
Подякував (ла): 25 разів.
Подякували: 69 разів.
Район міста:

Re: Оцет домашній

Повідомлення nekton » 28 березня 2013, 21:38

Може і не в тему але. Домашні продукти типу оцету, томатного соуса, і т.д. це є бомба.
Дуже шаную хорошу, "домашню" олію. За кілька днів до нового року привіз додому в Ковель олійку яку чавили на моїх очах. Смак такої олії - неперевершений. Олія яка пахне "сємєчками" - це непервершено
З.І. Оцет домашній це не проблема. Але робити його потрібно в жовтні-листопаді. І без консервантів він нажаль довго не простоїть.
Боже! Взглянся на Україну! На землю, на люд. Виведи народ з блуду та дай розум і терпіння!
Аватар користувача
nekton
 
Повідомлення: 5289
З нами з: 18 грудня 2003, 18:49
Звідки: Бабруйск
Подякував (ла): 34 разів.
Подякували: 129 разів.
Район міста:

Re: Оцет домашній

Повідомлення 26 N » 28 березня 2013, 21:54

Дуууже цікаво - а який консервант треба додавати в оцет ???
26 N
 
Повідомлення: 212
З нами з: 08 грудня 2011, 17:14
Подякував (ла): 8 разів.
Подякували: 1 разів.

Re: Оцет домашній

Повідомлення nekton » 28 березня 2013, 22:09

Боже! Взглянся на Україну! На землю, на люд. Виведи народ з блуду та дай розум і терпіння!
Аватар користувача
nekton
 
Повідомлення: 5289
З нами з: 18 грудня 2003, 18:49
Звідки: Бабруйск
Подякував (ла): 34 разів.
Подякували: 129 разів.
Район міста:

Re: Оцет домашній

Повідомлення nekton » 28 березня 2013, 22:18

Домашній оцет - це непосолоджений виноматеріал. Кілька раз отримував такий продукт просто через те що вчасно не добавив цукру в сусло..
Боже! Взглянся на Україну! На землю, на люд. Виведи народ з блуду та дай розум і терпіння!
Аватар користувача
nekton
 
Повідомлення: 5289
З нами з: 18 грудня 2003, 18:49
Звідки: Бабруйск
Подякував (ла): 34 разів.
Подякували: 129 разів.
Район міста:

Re: Оцет домашній

Повідомлення Svit1ana » 29 березня 2013, 07:54

Svit1ana
 
Повідомлення: 18
З нами з: 11 вересня 2012, 20:35
Звідки: Ковель
Подякував (ла): 0 разів.
Подякували: 0 разів.

Re: Оцет домашній

Повідомлення AndroVit » 29 березня 2013, 08:39

Вперед назад до натурального господарства !!!
Ёж - птица гордая... Пока не пнешь - не полетит.
Сеяли разумное, доброе, вечное! — А выросло тупое, злобное и сдохло рано.
Аватар користувача
AndroVit
 
Повідомлення: 4101
З нами з: 01 березня 2009, 01:17
Звідки: Ковель
Подякував (ла): 16 разів.
Подякували: 183 разів.
Район міста:

Re: Оцет домашній

Повідомлення irma » 30 березня 2013, 17:56

Урожай помідорів минулого року був супер: наморозила міні-помідорчиків (цілими) та перекручених помідорів у невеликих пакетах, що застібаються - в результаті зовсім відмовилась від так званого "кетчупу".

Щодо виноградного оцту, то це дійсно так: коли не вийде вино - вийде оцет!)
Ворогів я закидаю квітами – у труні. Сальвадор Далі
Аватар користувача
irma
 
Повідомлення: 2964
З нами з: 15 грудня 2003, 00:17
Звідки: Ковель
Подякував (ла): 25 разів.
Подякували: 69 разів.
Район міста:

Re: Оцет домашній

Повідомлення Djam » 13 липня 2017, 23:07

Дуже цікаві рецепти.
Djam
 
Повідомлення: 9
З нами з: 27 червня 2017, 18:33
Подякував (ла): 0 разів.
Подякували: 0 разів.
Район міста:


Повернутись до Господар(ка)

Хто зараз онлайн

Зараз переглядають цей форум: Немає зареєстрованих користувачів і 1 гість

cron