Місце спілкування ковельчан (і не тільки)
Сподобався форум - постав +1 
Сьогодні: 25 вересня 2017, 16:35

Часовий пояс UTC + 3 годин




Створити нову тему Відповісти  [ 10 повідомлень ] 
Автор Повідомлення
 Тема повідомлення: Хлібний квас домашній
ПовідомленняДодано: 09 серпня 2012, 11:15 
Офлайн
Аватар користувача

З нами з: 15 грудня 2003, 00:17
Повідомлення: 2964
Звідки: Ковель
Подякував (ла): 25 разів.
Подякували: 69 разів.
Район міста: Черьомушки
Хто робив цей напій в домашніх умовах? Поділіться досвідом.
Я зробила по рецепту з і-нету і щось воно мені не подобається ні на вигляд, ні на смак....
Мій рецепт був такий:
500г житніх сухарів (насушила з хліба) залити окропом (в 3л банці), як схолоне - додати 1ст ложку сухих дріжджів (попередньо розчинила їх у воді теплій), потім 150гр цукру і родзинки.
Стоїть 3 день мутне, тхне дріжджами.....Його вже потрібно відцідити і в пляшки на холод? Чи ще чекати поки зникне процес бродіння?

_________________
Ворогів я закидаю квітами – у труні. Сальвадор Далі


Догори
 Профіль  
 
 Тема повідомлення: Re: Хлібний квас домашній
ПовідомленняДодано: 09 серпня 2012, 11:24 
Офлайн
Аватар користувача

З нами з: 01 березня 2009, 01:17
Повідомлення: 4082
Звідки: Ковель
Подякував (ла): 16 разів.
Подякували: 181 разів.
Район міста: центр
irma написав:
Чи ще чекати поки зникне процес бродіння?

Почекати поки скінчиться процес бродіння і у самогонний апарат. Але то вже зовсім другий напій...
Я робив легко і просто, може трохи не здраво.
6 літрів води скип'ятити, поки кипить всипати грамів 300-350 цукру (я сипав 250, бо типа худаю :-) ). Коли трохи охолоне кинути туди 15 грамів розведених дріжджів. Додати дрібку лимонної кислоти. На любому етапі цього процесу зафарбувати смаженим цукром. Дати постояти 2-3 години. Після цього розлити по пляшках і всунути в холодильник.

_________________
Ёж - птица гордая... Пока не пнешь - не полетит.
Сеяли разумное, доброе, вечное! — А выросло тупое, злобное и сдохло рано.


Догори
 Профіль  
 
 Тема повідомлення: Re: Хлібний квас домашній
ПовідомленняДодано: 09 серпня 2012, 11:31 
Офлайн
Аватар користувача

З нами з: 15 грудня 2003, 00:17
Повідомлення: 2964
Звідки: Ковель
Подякував (ла): 25 разів.
Подякували: 69 разів.
Район міста: Черьомушки
І без хліба зовсім? Цікаво!
Напевно, з дріжджами я таки переборщила.... (чи переквасила!)

_________________
Ворогів я закидаю квітами – у труні. Сальвадор Далі


Догори
 Профіль  
 
 Тема повідомлення: Re: Хлібний квас домашній
ПовідомленняДодано: 09 серпня 2012, 17:13 
Офлайн
Аватар користувача

З нами з: 28 травня 2009, 09:04
Повідомлення: 1186
Подякував (ла): 87 разів.
Подякували: 46 разів.
Район міста: Черемушки
Я вже з місяць роблю квас.
На 3-літрову: береться закваска (0,5л.), додається 5-6 ст.ложок цукру і сухарі,вода з крана. Через 1,5-2 дні (стоїть на вікні) проціджую - і все.
Сухарі : беру 3 тонких (на мізинець) скибки вербського хліба (житній і з родзинками), ріжу кубиками та підсушую-підсмажую їх на сковорідці (від підгорівших темніший колір і цікавіший присмак).
Закваска : точний рецепт приготування її не знаю (щось хліб і дріжджі). Закваску мені дали один раз - далі вона зостається і тільки збільшується в об'ємах (це той осад внизу банки), приходиться ділити чи відкидати.
Кислота квасу залежить від того, скільким він буде стояти (киснути) : чим довше - тим кисліше, так що кому як подобається.

_________________
Зображення


Догори
 Профіль  
 
 Тема повідомлення: Re: Хлібний квас домашній
ПовідомленняДодано: 10 серпня 2012, 14:02 
Офлайн
Аватар користувача

З нами з: 03 листопада 2010, 13:58
Повідомлення: 107
Звідки: Ковель
Подякував (ла): 0 разів.
Подякували: 0 разів.
Район міста: Ковель-2
irma написав:
рецепт був такий:
500г житніх сухарів (насушила з хліба) залити окропом (в 3л банці), як схолоне - додати 1ст ложку сухих дріжджів (попередньо розчинила їх у воді теплій), потім 150гр цукру і родзинки.

Я зустрічала в рецептах пропорцію на 6 л води - неповну чайну ложку сухих дріжджів і трохи з "чубом" - живих.
В дитинстві моя мама робила квас з бородинського хліба. Бралася 3-літрова банка, трошки цукру, черствий хліб і якісь смакові приправки - м'ята, гвоздика, ваніль - за смаком. Скільки він квасився - не пам'ятаю. Потім квас зливався і осад заправлявся новою водою. Цей рецепт ми вичитали на стіні хлібного відділу на "спільній". Але тепер немає справжнього бородинського хліба (є заварний, житній, чорний і т. д.) Колись справді на хлібзаводах хліб пекли на органічних заквасках, а тепер - хто його знає на чому (не обов'язково на хімії, просто технологія змінилась).
А для себе я роблю квас цукровий. На відро води (за день тільки блисне) - 3 скл. цукру (1 скл. цукру на сковороді карамелізую, щоб квас мав темний колір), 20 г лимонної кислоти (або 1 лимон), 25 г. дріжджів. За добу маємо готовий напій. Бажано тримати в закупорених пляшках і в горизонтальному положенні. Воду беру з-під крана (у нас власна скважина, але вода насичена залізом). Найкраще для квасу, звичайно, вода джерельна або холодна колодязьна. Хто не має змоги брати воду з джерела, але буває на дачному масиві "Калина", здаю "точку". Якщо йти від Білинської (вул. Стуса) на дачі, то в шостому прольоті (навпроти першого великого червоного будинку) в третій колонці (майже в кінці дороги) - дуже добра вода. Колись спеціально їздила і брала воду з усіх трьох колонок: в 1-й і 2-й - вода з червоним осадом, а з 3-ї стоїть однакова кілька місяців.

_________________
Зайшла на 5 хвилин в Інтернет - півдня пройшло.


Догори
 Профіль  
 
 Тема повідомлення: Re: Хлібний квас домашній
ПовідомленняДодано: 10 серпня 2012, 14:26 
Офлайн
Аватар користувача

З нами з: 28 травня 2009, 09:04
Повідомлення: 1186
Подякував (ла): 87 разів.
Подякували: 46 разів.
Район міста: Черемушки
TanyaK написав:
Але тепер немає справжнього бородинського хліба

Днями був у Луцьку : на виїзді з Луцька на Ковельську трасу є хлібний кіоск, там своїми очима бачив цінник "Хліб Бородинський черствий".

_________________
Зображення


Догори
 Профіль  
 
 Тема повідомлення: Re: Хлібний квас домашній
ПовідомленняДодано: 10 серпня 2012, 14:46 
Офлайн
Аватар користувача

З нами з: 15 грудня 2003, 00:17
Повідомлення: 2964
Звідки: Ковель
Подякував (ла): 25 разів.
Подякували: 69 разів.
Район міста: Черьомушки
Дякую всім, хто "квасив" у цій темі! :-):
Я тільки-но зварю компот або, в даному випадку, квас - одразу міняється погода і вже не до квасу (ну, не відьомські штучки!). І це не перший раз, це закономірно!

З ваших коментарів зрозуміла процес. А сьогодні знайшла класне відео, де все доступно розказано і показано:


На рахунок "Бородинського", то у Луцьку він дійсно класний і темний-темний.
А у нас, зверніть увагу, він навіть зветься "Бородино" :-(
Просто косять під марку...

_________________
Ворогів я закидаю квітами – у труні. Сальвадор Далі


Догори
 Профіль  
 
 Тема повідомлення: Re: Хлібний квас домашній
ПовідомленняДодано: 24 серпня 2012, 11:28 
Офлайн

З нами з: 17 березня 2008, 14:12
Повідомлення: 171
Звідки: Ковель
Подякував (ла): 0 разів.
Подякували: 2 разів.
Я зробив квас простіше. Залив окропом підгорівший в духовці хліб (домашній з борошна першого і другого сорту та висівок), через добу процідив, дав цукру і трохи дріжджів. Через 2 доби стояння на підвіконні вийшов квас, який я пив останній раз років з 15 назад, той, що в бочках на вулиці продавили.


Догори
 Профіль  
 
 Тема повідомлення: Re: Хлібний квас домашній
ПовідомленняДодано: 24 серпня 2012, 13:36 
Офлайн
Аватар користувача

З нами з: 01 березня 2009, 01:17
Повідомлення: 4082
Звідки: Ковель
Подякував (ла): 16 разів.
Подякували: 181 разів.
Район міста: центр
І оце треба було дочекатися до кінця літа :-)

_________________
Ёж - птица гордая... Пока не пнешь - не полетит.
Сеяли разумное, доброе, вечное! — А выросло тупое, злобное и сдохло рано.


Догори
 Профіль  
 
 Тема повідомлення: Re: Хлібний квас домашній
ПовідомленняДодано: 24 серпня 2012, 16:06 
Офлайн

З нами з: 17 березня 2008, 14:12
Повідомлення: 171
Звідки: Ковель
Подякував (ла): 0 разів.
Подякували: 2 разів.
Я останній тиждень тільки про це і думаю - чому б раніше не спробувати, років 5 назад :-):


Догори
 Профіль  
 
Відображати повідомлення за:  Сортувати за  
Створити нову тему Відповісти  [ 10 повідомлень ] 

Часовий пояс UTC + 3 годин


Хто зараз онлайн

Зараз переглядають цей форум: Немає зареєстрованих користувачів і 1 гість


Ви не можете створювати нові теми у цьому форумі
Ви не можете відповідати на теми у цьому форумі
Ви не можете редагувати ваші повідомлення у цьому форумі
Ви не можете видаляти ваші повідомлення у цьому форумі
Ви не можете додавати файли у цьому форумі

Знайти:
Вперед:  

Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Український переклад © 2005-2010 Українська підтримка phpBB